Koinusama Sou

De Shiba Inu (柴犬)


De shiba inu (柴犬) – betekent "kleine hond" in Japaans en komt uit de bergen. Van nature is het een jachthond op klein wild.

Het wordt vaak gezegd van deze hond dat hij « een kwart man, een kwart kat, een kwart aap en een kwart hond » is.

​Het karakter van de shiba is bijzonder en kan natuurlijk van een hond tot een andere variëren. Maar over het algemeen kunnen we van de shiba zeggen dat het een heel intelligente hond is die heel veel en snel kan dingen aanleren als we hem goed kunnen motiveren. Door zijn nieuwsgierigheid ontgaat hem niets. Hij is trouw (maar lijkt wel af en toe onafhankelijk), vriendelijk, waaks, blaft niet overdreven veel, maar slaat aan wanneer het nodig is.

De shiba is zeker geschikt als huishond en wordt snel gewend aan het leven van zijn baasje. Hij kan wel in een apartement leven voor zover hij vrij regelmatig momenten heeft om zijn energie kwijt te raken.


De shiba bestaat in hoofdzakelijk 3 kleuren: rood, black and tan, sesam (die ook genuanceerd kan worden). De witte shiba bestaat ook maar wordt niet in de standaard de aanvaard. Het geeft niet welke kleur de shiba is, maar hij moet altijd urajiro hebben. De urajiro is een contrasterende witte aftekening in de vacht van de shiba die we terug vinden op meerdere plaatsen (op de borst en buik, de zijkant van de snuit, onder de kaak en nek, binnenkant van de poten en van de staart).

De schofthoogte van de shiba hangt af van het geslacht van de hond. Een reu zal tussen 38 en 41 cm hoog zijn en een teefje tussen 35 en 38 cm.